Tillen van rollen en zakken

Uitdaging

In de grafische afdeling behandelt Agfa-Gevaert vaak filmrollen van om en rond de 80 kg. Wanneer die verplaatst moesten worden, zorgde dat al eens voor rugklachten. In een andere afdeling moeten zakken met gelatine of chemicaliën van een pallet van anderhalve meter hoog naar een behandelingskar worden verplaatst. Sommige van die zakken wegen 25 kg.

Oplossing

Op vraag van de klant ontwikkelde Tiltech behandelingsmanipulatoren op maat – één voor de filmrollen, één voor de gelatinezakken en ten slotte nog één voor de chemicaliënzakken.

Manipulator voor filmrollen

Dit systeem werkt pneumatisch (op basis van perslucht). De grijparm is speciaal aan de vorm van de filmrollen aangepast. Het toestel laat zich uiterst eenvoudig bedienen.

Manipulator voor zakken met chemicaliën

Voor dit type zakken was een speciale grijparm nodig. Om scheuren te voorkomen – de zakken bevatten gevaarlijk chemisch materiaal -, werd aan het uiteinde van de arm een pneumatische duim geïnstalleerd. Die kan de zakken aan hun knopen bovenaan vastgrijpen en zo uit het kartonnen vat tillen.

Daarnaast ontwikkelde Tiltech ook een snijapparaat dat werkt op basis van een trilmechanisme. Hiermee kan het kartonnen vat worden doorgesneden zonder veel stof te maken.

Manipulator voor zakken met gelatine

Hiervoor bevestigde Tiltech een zuignapsysteem aan een verplaatsbare knikarm. De zakken kunnen gemakkelijk worden aangezogen en opgetild. Daarna zorgt een intelligent kantelmechanisme ervoor dat de zakken op de juiste manier op de behandelingskar kunnen worden geplaatst.

Resultaat

Na een relatief korte inwerkperiode waarbij Tiltech bijstond met begeleiding kunnen de werknemers van Agfa-Gevaert nu vlot om met de systemen van Tiltech. Agfa-Gevaert kan veilig, snel en ergonomisch werken. De werknemers hebben geen rugklachten meer gemeld.

Wens je zelf een dergelijke realisatie?

Contacteer ons vrijblijvend

“Voor een subdivisie van Agfa waren we op zoek naar een hefsysteem voor onze zwaarste filmrollen. Sinds we de pneumatische manipulator van Tiltech gebruiken, kregen we geen enkele rugklacht meer van onze medewerkers.”

- Johan De Vuyst, Agfa-Gevaert

Logo Pronomic
Logo Coval
Logo Lifts All
Logo Movomech
Logo ASP
Logo Kito Erikkila
Logo Elevation
Logo Atis
Logo tiltech 300 dpi
Biz Link Logo RGB