Tillen van houten platen

Uitdaging

Schrijnwerkers – of ze nu groot zijn of klein – hebben problemen om grote logge panelen van een pallet naar een opdeelzaag, paneelzaag of CNC machine te brengen. Deze panelen wegen snel 100kg. In vele gevallen vraagt men de hulp van een andere persoon (vader, moeder, schoonvader, collega....) of worden de panelen manueel verschoven met krassen tot gevolg. Rugklachten zijn dan ook een veelvuldig voorkomende lichamelijke klacht in de houtindustrie.

Schrijnwerkerij Istace, gelegen te Walcourt, is een van de eerste schrijnwerkers die onze Prowood grijper besteld heeft en dit tijdens de lancering ervan gedurende de Prowood beurs 2006. Dit hefsysteem werd dan ook speciaal ontwikkeld voor de houtindustrie en werkt uitsluitend op perslucht.

Oplossing

Om zoveel mogelijk bereik te verkrijgen opteerden vader en zoon voor een stalen railsysteem. De beperkte plafondhoogte verplichtte ons ertoe om gebruik te maken van een verhoogde brug. Onze Prowood grijper in combinatie met de pneumatische hefcilinder type Bal-Trol maakt dat ze één houten paneel kunnen tillen en verplaatsen zonder enig moeite.

De optie van het kantelen werd tevens verkozen. Met behulp van een simpele joy-stick kan je een paneel van vlak naar horizontaal brengen en dit op een gecontroleerde manier.

Resultaat

Een houten paneel kan men nu helemaal alleen optillen en verplaatsen naar de opdeelzaag of CNC machine. Geen gedoe meer, geen hulp meer nodig van een andere persoon, geen rugklachten, geen beschadigingen meer ten gevolge van het schuiven met panelen over elkaar. Dit zijn maar enkele van de positieve gevolgen van ons pneumatisch hefsysteem type Prowood.

Wens je zelf een dergelijke realisatie?

Contacteer ons vrijblijvend

“Deze oplossing heeft het voordeel dat het stil is (geen pomp om te starten), altijd beschikbaar en bijna onderhoudsvrij. Ik kan zowel laminaatplaten als panelen van 40 mm dik optillen. Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik dezelfde oplossing kiezen ...”

- Olivier Istace, Schrijnwerkerij Olivier Istace

Logo Pronomic
Logo Coval
Logo Lifts All
Logo Movomech
Logo ASP
Logo Kito Erikkila
Logo Elevation
Logo Atis
Logo tiltech 300 dpi
Biz Link Logo RGB